12: Koča na Hleviški planini – Iztokova koča pod Golaki

Zadje spremembe na opisu etape naredil bostig, dne 19. 10. 2020

Tokrat se bomo potepali po Krajinskem parku Zgornja Idrijca. Vozili se bomo pretežno po makadamskih cestah, sledili vodnim strugam in se potepali po gozdovih. To je tura po pragozdovih, na naslednji pa se bomo “prevrnili” preko grebena na resnično primorsko stran, kjer bomo z malo domišljije lahko že zaduhali morje.

Od koče se spustimo proti cesti Idrija Čekovnik. Tu zavijemo desno in ji sledimo do zaselka Blašk. Cesta je razgibana, ne samo levo desno tudi strmo gor in dol se zvija. Pri Blašku zavijemo levo in nato takoj desno na makadam v dolino Idrijce. Pred nami je lep makadamski spust po čudovitem gozdu. Ko dosežemo rečico Idrijco sledimo njenemu toku do Idrijske Bele. Tu zavijemo desno v dolino Belce. Sledimo vodotoku in kasneje kanjonu Belce mimo Belčnih in Putrihovih klavž proti neskončnim gozdovom. Sprva je kot v pravljici, kasneje pa nas 12 km sicer zmernega vzpona do Mrzle Rupe spomni, da tudi kolesarimo. Na poti je več odcepov a če se držimo smeri naravnost ne bomo zgrešili cilja. Na nasprotnem bregu prek Belce se nam odpira pogled na prej prekolesarjena pobočja pod Čekovnikom. Ko dosežemo Mrzlo Rupo, so za nami tri četrtine ture. Tu se začne dolina Gorenje Trebuše. Mi pa zavijemo po cesti jugovzhodno proti Hudemu polju, kjer zavijemo desno in vzpon nadaljujemo do Bukovega vrha. Smo na področju domačih “pragozdov”, mrazišč in tudi medveda, volka in risa. Do Iztokove koče (žig v skrinjici) nas čaka še umirjeno kolesarjenje mimo Smrekove drage, lovske koče in  Velike ledene jame okoli zahodnega roba Golakov. Turo lahko popestrimo še s sprehodom na Mali Golak, ki je začuda višji od Velikega Golaka 🙂

Interaktivni zemljevid:

Ponudba

Znamenitosti ob poti

Prireditve na poti

Informacije o prevozu koles z vlakom/javnim prevozom: tukaj >>

Javni prevozi samo za to etapo ne pridejo v poštev. Če pa nas zanima povezovanje več odsekov, pa bi lahko začeli s kolesarjenjem na železniški postaji na Mostu na Soči in ob prihodu na Kras poiskali najbližjo železniško postajo.

Stanje poti

Etapa je bila nazadnje pregledana 07. 05. 2016, stanje poti brez posebnosti.

2 comments on “12: Koča na Hleviški planini – Iztokova koča pod Golaki

  1. Golaki so dobili ime po goličavi na vrhu, namenjeni paši. In ker je bila na Velikem Golaku večja goličava je dobil ime Veliki Golak, čeprav je po višini nižji od Malega Golaka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *