03: Koča na Blegošu – Koča na Petrovem brdu

Zadje spremembe na opisu etape naredil bostig, dne 19. 10. 2020

STKP_Porezen_054a

To bo še drugi del prečenja Škofjeloškega hribovja. Pričnemo pri koči na Blegošu, nadaljujemo proti Črnemu vrhu (smučišče Cerkno) in Poreznu iz katerega se spustimo po smeri vzpona in odvijemo proti Petrovemu Brdu. Etapa nam bo ostala v spominu predvsem po stalnem pogledu na Ratitovec (1667 m) in po strmem vzponu na Porezen. Etapa ima relativno malo asfalta, kar pomeni, da ne bomo srečevali veliko avtomobilov in se bomo lahko posvetili uživanju v lepih razgledih predvsem na severno stran.

STKP_Porezen_037a STKP_Porezen_024a

STKP_Porezen_056a STKP_Porezen_059a

Od koče na Blegošu se spustimo proti zahodu na preval Špehovše. Nadaljujemo po poti nekoliko pod slemenom na preval Slugov grič, kjer se priključimo makadamski cesti. Na križišču sledimo smerokazu Počivalo 3,6 km. Po cesti se bomo hitro spustili do naslednjega križišča. Tu naj vas usmerjevalni tabli Kolesarski krog GvP in Loška kolesarska pot ne zavedeta. Naša smer gre po cesti navzgor do Alpske perle (vrh smučišča Cerkno), kjer je tudi kontrolni žig. Restavracijo zapustimo kar po smučišču navzdol ob gozdiču. Zelo hitro dosežemo vzdrževalno cesto ob sedežnici, ki ob spodnji postaji zavije levo in preči travnik. Cesti sledimo vse do asfaltne ceste z velikim parkiriščem. Tu nas eden od smerokazov že usmeri proti koči na Poreznu. V kolikor zvesto sledimo smerokazom za Porezen po cesti, se do koče ne moremo več izgubiti. Najprej je do prevala še asfalt, potem pa do koče samo še po makadamu, ki kje v zadnjem delu pošteno strm in za marsikaterega kolesarja predstavlja velik izziv. Seveda lahko po strmem delu kolo še vedno porivamo. Koča na Poreznu (1590 m) je tudi kontrolna točka. Po premaganem klancu se bo prilegel počitek s čudovitimi pogledom na gore, ki omejujejo južni rob Triglavskega narodnega parka in Baško grapo. Za še lepši razgled se lahko peš povzpnemo še na sam vrh Porezna (1630 m). Do zaključka etape nas v glavnem čaka samo še spust, ki ga vsake toliko pokvari krajši vzpon. Najprej se od koče spustimo po smeri vzpona. Po 6,5 km zapustimo že znano cesto in zavijemo levo na cesto, ki se proti zahodu spusti do asfaltne ceste v Zgornji Davči. Od tod sledimo smernim tablam za domačijo Pr’ Jurežu in nato za domačijo Pr’ Majdelcu. Pred domačijo pri Majdelcu se strmo levo odcepi poljska pot. Tu je tudi smerna tabla Loške kolesarske poti 8. etapa. Sledimo poti mimo razpela in nato po poti v gozd in po njej do domačije Podhočar. Od domačije Podhočar se po asfaltni cesti samo še spustimo do Koče na Petrovem Brdu, ki je kontrolna točka etape z žigom in hkrati končna točka etape.

Ponudba

Znamenitosti ob poti

Informacije o prevozu koles z vlakom/javnim prevozom: tukaj >>

Kolesarska tura nima primernega izhodišča z dostopom z javnim prevozom. Od koče na Petrovem Brdu je železniška postaja v Podbrdu oddaljena 4,5 km (300 v.m spusta).

Stanje poti

  • 8. maj 2016 // Preveril celotno pot. Odsek Majdelc – Podhočar je zaradi podora v dveh grapah prehoden le peš s kolesom v rokah,  zahteva dodatno previdnost, še posebej v mokrem, in nikakor ni primeren za ljudi z vrtoglavico. Priporočamo spust v Selško dolino do Zgage in nato levo na Petrovo Brdo.  //
  • 23. julij 2017 // Odsek Majdelc – Podhočar je spet normalno prevozen. //