17: Marezige – Tumova koča na Slavniku

Zadje spremembe na opisu etape naredil bostig, dne 19. 10. 2020

Iz Marezig, kjer v gostilni Karjola hranijo žig kontrolne točke, se STKP usmeri proti SV po razglednem slemenu do križišča nad Kavaliči, kjer zapustimo asfalt in se po kolovozu na desni vzpnemo v Dolane. Z glavne ceste takoj zavijemo desno v Kocjančiče in se nanjo spet vrnemo pri komunalni deponiji na vrhu slemena. Po njej desno do gostilne Mohoreč, tu pa levo na kolovozno pot (planinske markacije), ki se spusti v vas Kubed z značilnim petero robim zvonikom. Sledimo markirani poti, ki iz osnovne smeri spusta zavije ostro levo in vodi v SZ del Kubeda in od tod po cesti na sleme nad vaškimi hišami in do cerkve, ki stoji na samem robu skalnatega odloma. Od cerkve se kratek odsek vrnemo po isti cesti, nato pa se s slemena na koncu vasi v loku spustimo po razdrapanem kolovozu proti desni na regionalno cesto. Prečkamo jo in v isti smeri nadaljujemo proti dnu doline in pod grebenom Lačne proti Hrastovljam. Še kratek, nezahteven vzpon in že smo na kontrolni točki v gostilni Švab tik pred znamenito taborsko cerkvijo s svetovno znanimi freskami. STKP nas popelje naravnost do nje, nato pa navzdol skozi vas v dolino. Pričnemo se vzpenjati do podvoza pod železniško progo in naprej po makadamski poti do slikovite Podpeči, ki se stiska pod mogočno steno, na kateri čepi obrambni stolp iz časov beneške republike. Pod njim se cesta nadaljuje v smeri Zazida, mi pa jo zapustimo na prvem odcepu v levo in se po gozdni cesti povzpnemo na kraški rob. Pri vodohramu gremo desno naprej do prehoda čez železnico, nato pa na naslednjem razcepu levo navzdol ob progi in skozi pretežno borov gozd vse do železniške postaje v Podgorju. Sledi vožnja po slabi gozdni cesti, ki se vzpne vse do Tumove koče na Slavniku. Po dolgem in precej napornem vzponu se gotovo prileže počitek, ki ga izkoristimo tudi za odtis žiga kontrolne točke.

Kratek opis nadaljevanja naslednje etape: od Tumove koče se vrnemo navzdol po poti vzpona na razcep južno od koče, kjer se usmerimo na levi krak gozdne ceste. Ta nas popelje proti JV skozi gozd rahlo navzdol in v  loku proti SZ do točke, kjer našo pot preseka planinska steza. Nadaljujemo po cesti še 100 m, nato pa desno na kolovozno pot, ki se zmerno strmo spušča po severnem pobočju Slavnika do gozdne ceste in po njej do vasi Skadanščina. Sledi kratek odsek po asfaltu, nato pa spet desno (planinske markacije) na kolovoz do regionalne ceste v vasi Markovščina.

Informacije o prevozu koles z vlakom/javnim prevozom: tukaj >>

6 comments on “17: Marezige – Tumova koča na Slavniku

 1. Pozdravljeni,
  odlično kolesarjenje po primorski trasi, a lej ga zlomka: v gostilni Švab (Hrastovlje) v skrinjici ni bilo žiga. lp boris

  • Ali je pot do koče dejansko prevozna? Če se prav spomnim od vožnje navzdol je precej strm šodr in steza.

   • To etapo sem vozil lani jeseni in je bila pot do koče čisto lepo prevozna. Bolj problematični so odseki čez kraški rob.

    • Hvala za odgovor.. Midva z mozem sva vceraj vozila to etapo in se nama je zdel odsek Podgorje – Slavnik veliko bolj problematičen kot na Kraski rob. Je pa treba upostevati da je mož vlekel za sabo se 40 kg prtljage. No sva veciino zvozila. Nekaj pa sla peš.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *