39: Planinski dom v Gorah – Planinski dom na Kumu

Zadje spremembe na opisu etape naredil bostig, dne 19. 10. 2020

Planinski dom Gore
Planinski dom Gore

Etapa je sestavljena iz kratkega spusta [doS5] in napornega vzpona [do V6] na zasavski Triglav – Kum! Vmes pa nas čaka veliko zanimivosti in lepih razgledov.

Predviden čas za celotno etapo: 4-5h
Informacije: Franci RAZPET | 031 385 606 | frazpet@gmail.com

Od doma v Gorah se spustimo po asfaltni cesti z lepim razgledom na dolino Save rahlo navzdol v smeri Kopitnika, kmalu pa se cesta začne blago vzpenjati in po dveh kilometrih iz asfaltne ceste zavijemo desno na makadam [planinske oznake za Širje]. Po makadamski cesti peljemo še dvesto metrov do zadnje hiše, nato pa se cesta spremeni v kolovoz in prevesi v spust [sledimo planinskim oznakam] do zaselka Brvar. Tu se odpre čudovit pogled čez sotesko Save na pogorje Kuma in Čimerno, kjer se bomo čez kašni dve uri vzpenjali proti zaključku etape. Iz zaselka nas makadamska cesta ponovno vodi navzdol in čez slab kilometer pred seboj uzremo lepo planoto Širje. Nadaljujemo spust po strmi asfaltni cesti v smeri Zidanega Mosta. Malo pred Zidanim mostom pripeljemo na glavno cesto in zavijemo desno navzdol do zapornice, na drugi strani železniške proge pa že zagledamo prav posebno prevozno sredstvo za prečenje Save – Cicko. Na pobudo turnih kolesarjev PZS so na Cicko pritrdili tudi posebne kavlje za prevoz kolesa.

Ko je avantura s Cicko za nami, se po stari in ozki cesti tik ob Savi peljemo mimo Zidanega Mosta v Radeče, do koder imamo dobre 3 km. V centru Radeč zapeljemo na Titovo ulico v smeri doline Sopote in peljemo do smerokaza za Prnovše, ki nas usmeri desno po asfaltni cesti z lepimi razgledi strmo navzgor do odcepa za Svinjski rt. Od tod naprej je vzpon zmernejši, saj smo dosegli vršnji del planote, ki se počasi a vztrajno dviga proti najvišjemu vrhu – Kumu. Pot nam občasno postreže z lepimi razgledi onstran soteske Save in na jug po gričevnati Dolenjski. Počasi se vzpenjamo po asfaltni cesti skozi vas Čimerno v smeri Župe. Ko se cesta prevesi navzdol, moramo biti pozorni, da na tekočem spustu ne zgrešimo odcepa za vas Podkraj. Skozi vas se vzpenjamo naravnost navzgor, za vasjo se asfaltna podlaga konča in začne makadamska cesta kateri sledimo približno kilometer navzgor v gozd, tam pa poiščemo planinske oznake za Kum, katerim sledimo strmo navzgor skozi gozd do glavne ceste Trbovlje – Kum. Do vrha imamo še slaba dva kilometra vzpona. Planinski dom na Kumu je kolesarjem prijazna postojanka, pred kočo so številna stojala za kolesa, orodje za popravilo, tlačilka zraka

Kum
Kum

7 comments on “39: Planinski dom v Gorah – Planinski dom na Kumu

 1. V kratkem mam namen prevoziti to etapo. V sklopu te etape je tudi prečenje Save s cicko pri Zidanem Mostu. Zanima me, če je v cicki dovolj prostora za gorca? Če ne, ali rabim vzet s sabo kak štrik ali gurtno, da navežem kolo na cicko?
  Moje vprašanje je resno čeprav, da se bo komu zdelo smešno.
  Vnaprej hvala za nasvete in pomoč.
  Lp,
  Marko

 2. Pozdravljen Marko!

  Cicko ravno preurejajo, da bo mogoče obesiti kolo. Ko bo to urejeno, boš lahko šel čez Savo sam, zaenkrat pa morata biti dva, da ti drugi pomaga z vitlom ti pa držiš kolo na zunanji strani cicke [ noter pa ne gre]. Bom pa še preveril in ti javim kdaj bo končano. Lahko pa me tudi pokličeš na 031 385 606.

  Lep pozdrav, Franci

 3. Žal res ni nobenega mostu. Ampak Cicka je zakon, velja zbrat korajžo in prečit Savo s Cicko. Seveda v dvoje, kot je že povedal Franci.

 4. Odslej je s cicko mogoče peljati eno kolo. Torej lahko kolesarji s cicko prečijo Savo tudi sami. Pri tem se morajo potegniti za vlečno jeklenico ob cicki. V primeru, da sta kolesarja dva, drug drugemu pomagata z vitlom.
  Veliko zabave ob svojevrstnem prevažanju čez Savo želim 🙂

  • Hej, prometa skoraj ni, tam pa tam kakšen domačin z avtom, sicer pa veliko ljudi to cesto uporablja za rekreacijo [rolanje, kolesarstvo, tek …].
   Lp, Franci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *