40: Planinski dom na Kumu – Planinski dom na Jančah

Zadje spremembe na opisu etape naredil bostig, dne 19. 10. 2020

Kum
Kum [foto: Matej STRGARŠEK]

Od planinskega doma se spustimo dobra dva kilometra v obratni smeri pristopa do makadamske ceste, ki pelje okrog vrha Kuma proti Ključevici. Zavijemo desno in sledimo cesti rahlo gor in dol mimo osamljene cerkvice Sv.Marije do zadnje kmetije v Ključevici Dolšek. Od kmetije se najprej spustimo 50m po kolovozu navzdol, nato pa se rahlo povzpnemo okrog gozdnega grebena. Sledi kratek a mestoma strm spust v Mali Kum.

-> Varianta spusta | Na vrhu Kuma je zapornica in ob njej se v smeri Zidanega Mosta začne spuščati označena planinska pot, ki je prvih 100m sicer dovolj široka, vendar pa je zaradi zahtevne kamnite podlage primerna le za dobre kolesarje s polnovzmetenimi kolesi. Lahko pa ta težavnejši del kolo vodimo ob telesu in z vožnjo začnemo malo nižje. Po 200 metrih spusta iz vrha pripeljemo v križišče s planinskimi oznakami. Sledimo cesti in planinskim oznakam naprej v smeri Zidanega mosta, čez slab kilometer pa pripeljemo do križišča s cesto po kateri vodi primarni spust in zavijemo desno. Na ta način izdatno skrajšamo spust v primerjavi s primarnim, prikrajšani pa smo za lepe razglede po dolenjski.

V vasi Mali Kum se začne asfaltna cesta po kateri se spustimo do Podkuma in po razgledni planoti kolesarimo v smeri Rtič ter Polšnika. V Polšniku nadaljujemo vožnjo naravnost navzgor v smeri Velike Preske. Čez dober kilometer prikolesarimo v križišče na neizrazitem sedlu z lepim razgledom [tudi nazaj na Polšnik], kjer zapeljemo naravnost navzgor po makadamski cesti deloma skozi gozd, deloma po razgledni planoti v smeri Dolgega Brda in Bukovice pri Litiji, zatem pa se spustimo navzdol v dolino. Ko pripeljemo do glavne ceste pred Cerovco zavijemo levo v smeri Gabrovke in vozimo po njej približno 100m, nato pa zavijemo desno na makadamsko cesto in ji sledimo sprva navzgor skozi opuščeni kamnolom v vas Rodni Vrh, nato pa sledi še spust v Veliko Kostrevnico.

Po glavni cesti proti Litiji kmalu zagledamo smerokaz, ki nas usmeri levo proti Bognšperku. Po dobrih 100 m nas čez mostiček spet vodi smerokaz. Od tu naprej sledimo markacijam prav do gradu. Asfalt se kmalu konča in nadomesti ga gozdna pot, ki je lahko ob dežju precej blatna. Do gradu prispemo mimo paviljona in nato do glavne asfaltne ceste, kateri sledimo desno navzdol do Šmartnega pri Litiji. Ko se pripeljemo do nove ceste s kolesarsko stezo, zavijemo levo na staro cesto v smeri lepo vidne, za Šmartno značilne cerkve. Nadaljujemo mimo cerkve in nato levo v smeri Besnice. Cesto za Besnico zapustimo v Zavrstniku ter zavijemo desno na makadamsko cesto, 50 m naprej od gasilskega doma. Cesta se kmalu kar strmo vzpne, vse dokler ne dosežemo grebena, kjer pridemo do velikega križišča. Tu izberemo cesto v levo, kamor nas tudi usmeri smerokaz za Janče. Markirani poti sledimo vse do doma na Jančah – večji del vozimo po gozdni cesti, zadnji del pa je asfaltiran. Pot se ves čas rahlo vzpenja.

Predviden čas za celotno etapo: 7-8h
Informacije: Franci RAZPET | 031 385 606 | frazpet@gmail.com
in

Velika Kostrevnica -> Janče

2 comments on “40: Planinski dom na Kumu – Planinski dom na Jančah

  1. Danes sem prekolesaril del stkp od Radeč do Litije. Na žalost smo z uslužbencem na gradu Bogenšperk, ugotovili, da je odtujen žig:(
    Upam, da bo nadomestni žig nameščen kaj hitreje kot tisti na Goreljku;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *