40: Planinski dom na Kumu – Planinski dom na Jančah

Kum
Kum [foto: Matej STRGARŠEK]

Od planinskega doma se spustimo dobra dva kilometra v obratni smeri pristopa do makadamske ceste, ki pelje okrog vrha Kuma proti Ključevici. Zavijemo desno in sledimo cesti rahlo gor in dol mimo osamljene cerkvice Sv.Marije do zadnje kmetije v Ključevici Dolšek. Od kmetije se najprej spustimo 50m po kolovozu navzdol, nato pa se rahlo povzpnemo okrog gozdnega grebena. Sledi kratek a mestoma strm spust v Mali Kum.

-> Varianta spusta | Na vrhu Kuma je zapornica in ob njej se v smeri Zidanega Mosta začne spuščati označena planinska pot, ki je prvih 100m sicer dovolj široka, vendar pa je zaradi zahtevne kamnite podlage primerna le za dobre kolesarje s polnovzmetenimi kolesi. Lahko pa ta težavnejši del kolo vodimo ob telesu in z vožnjo začnemo malo nižje. Po 200 metrih spusta iz vrha pripeljemo v križišče s planinskimi oznakami. Sledimo cesti in planinskim oznakam naprej v smeri Zidanega mosta, čez slab kilometer pa pripeljemo do križišča s cesto po kateri vodi primarni spust in zavijemo desno. Na ta način izdatno skrajšamo spust v primerjavi s primarnim, prikrajšani pa smo za lepe razglede po dolenjski.

V vasi Mali Kum se začne asfaltna cesta po kateri se spustimo do Podkuma in po razgledni planoti kolesarimo v smeri Rtič ter Polšnika. V Polšniku nadaljujemo vožnjo naravnost navzgor v smeri Velike Preske. Čez dober kilometer prikolesarimo v križišče na neizrazitem sedlu z lepim razgledom [tudi nazaj na Polšnik], kjer zapeljemo naravnost navzgor po makadamski cesti deloma skozi gozd, deloma po razgledni planoti v smeri Dolgega Brda in Bukovice pri Litiji, zatem pa se spustimo navzdol v dolino. Ko pripeljemo do glavne ceste pred Cerovco zavijemo levo v smeri Gabrovke in vozimo po njej približno 100m, nato pa zavijemo desno na makadamsko cesto in ji sledimo sprva navzgor skozi opuščeni kamnolom v vas Rodni Vrh, nato pa sledi še spust v Veliko Kostrevnico.

Predviden čas za celotno etapo: 7-8h
Informacije: Franci RAZPET | 031 385 606 | frazpet@gmail.com
in

Velika Kostrevnica -> Janče

 

 

Total distance: 49.94 km
Max elevation: 1211 m
Min elevation: 245 m
Total climbing: 1685 m
Total descent: -2105 m

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *