20: Hrib Loški potok – Koča pri Jelenovem studencu

Zadje spremembe na opisu etape naredil bostig, dne 19. 10. 2020

Hrib Loški potok

Za domom

Odcep za Kamni grič

Etapo začnemo v vasi Hrib in se odpeljemo po asfaltni cesti smer Sodražica. Po približno 3,6 km pridemo do smerokaza Planinska koča Kamni grič.

Tu zavijemo desno in po makadamu nadaljujemo do planinskega doma.Tu je tudi prva kontrolna točka etape.

Za kočo se peljemo po travniški poti do makadamske ceste, tu zavijemo desno in nadaljujemo proti Domu na Travni gori. Pri domu je druga kontrolna točka etape.

Pot nadaljujemo delno pomakadamski cesti in delno po gozdni vlaki proti Jelenovem žlebu.

Travna gora   Jelenov žleb

V Jelenovem Žlebu je bila dne 26. marca 1943 ena najslavnejših bitk slovenskih partizanov. Tega dne sta Gubčeva in Cankarjeva brigada uničili bataljon italijanske divizije Macerata.

Nadaljujemo kolesarjenje proti Glažuti.  Nekdanji gozdarski dom v Glažuti.

Nekdanji gozdarski dom v Glažuti   Glažuta

Ime Glažuta spominja na nekdanjo steklarno in njenega lastnika – kneza Karla Auersperga (nem. Karlshutte = slov. Karlova steklarna), ki jo je okoli leta 1835 postavil sredi gozdov ob

cesti iz Grčaric proti Loškemu Potoku. Sprva so izdelovali steklene plošče, kasneje vzbočeno steklo. V steklarni je bil prvi parni kotel na Kranjskem. Uporabljali so ga kot pogon za brusilnico.

Kremenčev pesek so kopali v okolici Novih Lazov, za topilno sredstvo pa so uporabljali pepeliko. Ostanki steklarne ležijo ob levi strani gozdne ceste, okoli 300 m od križišča, ki se v Glažuti odcepi

proti jugu k Perhajmski koči in gozdarski koči Medvednica. Etapo nadaljujemo po makadamski cesti do vasi Grčarice, tu zavijemo levo na asfaltirano cesto v smeri proti Ribnici. Pot nas pripelje do križišča za vas Grčarske ravne. Ponekaj sto metrih zavijemo desno na makadamsko cesto in nadaljujemo do čebelnjaka.

Čebelnjak ob potiV naslednjem križišču in zavijemo desno, nadaljujemo do naslednjega križišča in zavijemo levo, v naslednjem križišču zavijemo desno in nadaljujemo do naslednjega križišča v katerem peljemo naravnost. Pripeljemo se do velikega ovinka in zavijemo levo na gozdno vlako, nadaljujemo do makadamske ceste in zavijemo desno. Nadaljujemo proti Eleonorini jami na vseh križiščih peljemo naravnost.Pri nekdanji gozdarski koči zavijemo desno smer Koča pri Jelenovem studencu.

Koča pri Jelenovem studencuNekdanja gozdarska koča

Pri koči je tretja kontrolna točka in zaključek etape 20.

2 comments on “20: Hrib Loški potok – Koča pri Jelenovem studencu

  1. Pozdravljeni
    Vsi, ki ste prenesli sled poti, kako vam jo pokaže. Meni jo pokaže samo od Loškega potoka do Glažute, naprej pa ne. Če ima kdo kakšen nasvet se priporočam.
    LP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *