02: Mihelčičev dom na Govejku – Koča na Blegošu

Zadje spremembe na opisu etape naredil bostig, dne 19. 10. 2020

To bo prvi del prečenja Škofjeloškega hribovja. Pot do Osolnika je pravšnji za ogrevanje. Potem nas čaka spust v Škofjo Loko in po stari vojaški cesti s stalnim rahlim vzponom do koče pod Blegošem.

IMG_0192 IMG_0206

IMG_0208

Spustimo se po poti pod Mihelčičevim domom do kmetije Lužar pri kateri nas smerokaz usmeri na Osolnik. V začetku je pot nekoliko ožja, a se kmalu razširi. Prečka nas pripelje na makadamsko cesto po kateri se vzpnemo do turistične kmetije Rožnik. Od tu se spustimo po cesti do odcepa levo v gozd. Pot nas kmalu pripelje na makadamsko cesto po kateri nadaljujemo levo. Tu nas čaka samo še spust v Škofjo Loko v katero se pripeljemo prav v staro mestno jedro. Od tu se vzpnemo do gradu in mimo njega po cesti čez pašnike in po pešpoti skozi gozdič do ostrega ovinka stare vojaške ceste po kateri nadaljujemo navzgor vse do naše naslednje kontrolne točke v okrepčevalnici Malina v Suši. Tu lahko pustimo kolo in se peš vzpnemo še na Lubnik. Upravitelj okrepčevalnice omogoča tudi hrambo kolesa čez noč v kolikor bi se odločili za prenočevanje v koči na Lubniku. Lahko pa se v okrepčevalnici le okrepčamo in nadaljujemo naprej po cesti, ki se kmalu spremeni v makadam.

Ponudba

Znamenitosti ob poti

17 comments on “02: Mihelčičev dom na Govejku – Koča na Blegošu

 1. Okrepčevalnica Malina je s 5.7.2016 opremljena z žigom. Žig se nahaja v skrinjici pred vhodom v okrepčevalnico.

  • Žiga v skrinjici pred vhodom v Okrepčevalnico Malina ni (16.7.2016), je samo vpisna knjiga. Oskrbnik okrepčevalnice je na dopustu.

   • Pozdravljen.
    Skrinjica trenutno res še ni pritrjena na objekt, je pa okrepčevalnica stalno odprta in je žig dostopen v okrepčevalnici. Mogoče je bil v tvojem primeru zgolj slučaj, da ste se zgrešili.

 2. GPX datoteka je napačna in sicer je od prve etape “01_Ljubljana-Mihelcicev dom na Govejku”

  lp

 3. Moj Garmin (Oregon 650) mi je pokazal 1442m vzpona in 766 spusta na 38km. Tako se mi zgoraj objavljene številke zdijo precej pretirane. Kako so bile pridobljene? Ali so podobne razlike za pričakovat pri vseh etapah?

 4. Z višinami je vedno “križ”. Aplikacija ki izriše zemljevid za prikaz, tukaj na spletu, tudi malce po svoje izračuna višine. Smo zadevo umaknili in lahko sami preračunate višine glede na GPX datoteke, dokler ne dorečemo in objavimo na enoten način izrčunanih višinskih razlik po posameznih etapah.

  Lep pozdrav,
  Boštjan

 5. Pred dvemi dnevi sva z možem vozila to etapo in od doma na Govejku proti Osovnku je cesta na enem delu precej razrita, ker ravno spravljajo les. V Škofji Loki je GPX speljam pod gradom in čez stopnice, čeprav bi bil lahko okrog po cesti. Če imate s seboj robo bolje, če greste okoli. Naju so ostali obiskovalci kar čudno gledali, ko sva tam rinila kolo s prikolico.

  • Res škoda, ker je etapa speljana po stopnicah do gradu. Se strinjam z @Andreja, ki je enako komentirala, da bi bila lahko etapa speljana po Grajski poti, ki gre malenkost naokrog, nudi prav tako lep razgled na grad in pripelje prav do vhoda na grajski vrt – pa še stopnic nima.

 6. Od Govejka proti Osovniku ze dve leti spravljajo les…en del je res slabo prevozen,kasneje pa cudovit spust.

 7. Etapa je čudovita in skrbno označena, markacije in smerokazi nas spremljajo po vsej trasi. Strara vojaška cesta na Blegoš je verjetno ena najlešpih mtb tras v Sloveniji. Škoda le, ker lokalno okolje ne sodeluje. Okrepčevalnica Malina v torek zjutraj “ni obratovala”, čeprav je bila gospa za šankom. Vse do koče na Blegošu nadalje namreč ni niti enega postajališča.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *